Takläggare – Rope access – Papptak – Sedumtak – Takläggning Stockholm

Papptak

PAPPA TAK AB arbetar med papptak i hela Stockholm och är speciellt duktiga på att just ”pappa tak”. Vi har mer än 10 års erfarenhet och fixar stora industriläggningar likväl som de små, svåraste specialläggningarna. Vi lägger även sedumtak, konverterar plåt till tätskikt och har även lagt tegeltak och hybridtak där vi har stöttat upp tegeltaks svagheter med tätskikt för att uppnå hållbarast möjliga resultat. Självklart gör vi också servicearbeten. Vi hittar befintliga läckage, riskzoner och utför underhållsarbeten i förebyggande syfte. Service av rökluckor har blivit populärt på senaste och ingår i våra tjänster.

Har du koll på i vilket skick just ditt/erat tak är? Det är speciellt viktigt inför och efter vinterns påfrestningar! Kontakta oss annars för en gratis besiktning och offert oavsett om det gäller en förening, ett företag eller en privat egendom.

Klicka på ”LILLA PAPPTAKSBOKEN”. Här finns värdefull kunskap och bra tips om papptak i lättsmält format som även kan skrivas ut!

Metod och material
Papptak är ett gammalt ord på en nu mera modern taktäckningsmetod. Vi använder en 4mm tjock, skifferbelagd tätskiktsmatta av gummiblandad asfalt med en kraftig och rötsäker polyesterarmering. Tätskiktet rullas ut, skruvas eller smältklistras fast mot underlaget och svetsas sedan ihop till en homogen och heltäckande yta på hela taket. Detta går fortfarande under benämningen ”takpapp” men liknar inte tidigare eller simplare metoder med kallklister, ihoptrampning eller läggning av underlagspapp som många känner till. Våra tätskikt kommer från Index i Italien och håller marknadens högsta kvalitet. Klicka här för mer info om vårt material.

Hållbarhet och garanti
Vi är certifierade för Takcentrums tak & tätskiktsgarantier och anslutna till Takcentrums T-team som verkar för ökad kvalitet i branchen. Detta ger våra kunder ett 10+5 års garantibevis.

Med en noggrann takläggare som verkligen kan sin sak och som väljer hög materialkvalitet ska ett modernt papptak kunna hålla upp till 40-50 år. Trots detta ligger branschsnittet på 17 års hållbarhet vilket är mycket dåligt. Som standard lämnas 15 års garanti, kanske finns ett samband?

Hållbarheten beror mycket på hur noggrann takläggaren är med smådetaljer. Speciellt de detaljer som inte syns efter att taket är klart. Att lägga extra tid på saker som ingen ser och som inte kommer märkas förrän om 17 år, låter onödigt för många, men nödvändigt för att taket ska hålla så länge som möjligt. På PAPPA TAK AB tummar vi inte på detaljerna. Vi satsar på långsiktig hållbarhet för dig som kund!

Papptakets olika delar
Här är en sida ur ”Lilla papptaksboken” som illustrerar papptakets olika delar och benämningar samt olika taktyper:

papptakets delar

Hantverket
Såhär ser svetsningen av papptak ut. Mattan värms upp med innesluten gaslåga till 300 grader och pressas samman med ett tryckhjul. Det finns ingen mätmetod eller hjälp för att visa när mattan är tillräckligt uppvärmd. Den enda indikationen på att svetsen har lyckas är den tunna svarta sträng av ”utflyt” som tryckhjulet lämnar efter sig i skarven. Stora utflyt = för varmt och mattan blir för tunn. Inget utflyt= för kallt och taket riskerar att läcka. Man har bara en chans på sig och när mattan är sammanpressad kan den inte delas. Här avgörs tätheten helt av takläggarens erfarenhet.
svetsat papptak

En liten film som visar när vi lägger takyta:

Följ oss gärna i vår blogg och i sociala medier. Vi tar alltid emot frågor via mail, telefon eller chat på facebook.