Takläggare – Rope access – Papptak – Sedumtak – Takläggning Stockholm

”Ni har väl…!?”

Vi får ofta frågan: ”Ni har väl..!?” följt av ett nytt kursnamn som ska ge oss kunskaper om saker som krävs i vår bransch för att göra ett seriöst intryck. Dessa har formligen exploderat fram senaste 5-10 åren.

 • Certifiering – Från materialtillverkare X, X och X (alla har sin egen fast innehållet är samma för alla inom samma materialtyp)
 • ID06
 • Certifiering – Tätskiktsmontör
 • Certifiering – Heta arbeten
 • Certifiering – Säkra lyft
 • Certifiering – Skotta säkert
 • Certifiering – Arbete på höjd
 • Certifiering – Arbete på högre höjd
 • Certifiering – Klättringsarbeten/Rope access
 • Certifiering – Företagsledare
 • Certifiering – Kvalitets- och miljöledningssystem
 • Utbildning i personlig fallskyddsutrustning, livlina, även om det är praktiskt omöjligt att ha ibland (vilket för övrigt ger 40 lax i böter/pers)
 • Medlemskap samt auktorisation av branschorganisation
 • Arbetsintyg för brascherfarenhet från branschorganisation

Allt detta kostar men det mesta är egentligen inte handfasta krav! Många (inte alla) av de kurser, certifieringar och medlemskap som finns, kostar oss småföretagare tiotusentals kronor per år trots att de ibland bara innehåller information som vilken människa med sunt förnuft kan förstå ändå. Det är destillerat till några A4 sidor och packeterat i ett klipskt kursnamn med en snygg kursbeskrivning och som självklart måste förnyas med jämna mellanrum till en återkommande dyr kostnad. Kostnaden motiveras genom att man får kursmaterial (ofta ett litet häfte), verktyg (typ en sax eller reflexväst, maskin kostar extra) och en utbildad mentor med mångårig yrkeserfarenhet (en snubbe som inte verkar behöver mer än läsa en Powerpoint innantill).

Den utbildande organisationen (som ofta själv jobbar i branschen som kursen avser, eller till och med är branschförbundet själv) tjänar kanonbra pengar genom att sälja in kraven på certifieringarna till materialleverantörer, försäkringsbolag, kommuner, fastighetsägare som så klart vill att folk sköter sig utan tanke på hur många andra lager av krav som redan finns. Vi små men seriösa företag som praktiskt presterar bättre än de flesta stora, får svårt att ha råd med kurserna och blir pekade på av de stora nissarna som oseriösa, och förlorar vår pondus. Vi pressas till att betala DYRT till giriga smartskaft för information som enkelt kan spridas gratis och lättsmält genom dagens stora kommuniskationsmöjligheter om man verkligen vill göra nytta för branschkvaliteten, som brukar vara säljarnas keypoints utåt, för dessa påhitt.

Vi vägrar givetvis inte vettiga saker. Vi gillar vettiga saker och vissa kurser och certifieringar är utvecklande. Men att vara med på alla utbildningar, alla certifieringar och allt som rekommenderas av förbund där och bolag här, krävs av den och den, det skulle kosta mer än vad vi omsätter per år trots att vi aldrig haft ett läckande tak, ens en onöjd kund eller misskött något av relevans för takens täthet under många år. Rimligt?

Någonstans kan vi känna: Hur svårt ska det göras att bara få lägga riktigt bra, hållbara tak? Vi förstår att det måste finnas en filtreringsanordning för att få bort oseriösa aktörer. Men ska den göra det svårare för oss som ÄR seriösa redan? Och är det verkligen plånboken eller hur många lästa sidor ”säljtaktik for dummies” som ska avgöra hur seriös en firma är eller hur många jobb dom borde få? Det är ju faktiskt fuskarna som brukar tjäna dom stora pengarna för att dom fuskar, och dra dom bästa argumenten, eftersom dom inte stämmer. Vi vill att man fokuserar på det som faktiskt ska göras för kundens räkning och kvaliteten på det kunnandet. Då behövs en låg prislapp samt ”lätt för den som är bäst, svårt för den som är sämst”-tänkande, inte ”hur kan vi tjäna på detta? Kanske låsa in marknad..”

Vi fokuserar i alla fall stenhårt på vad det handlar om: Ditt tak och dess hållbarhet! Och vi gör det så gott vi kan på genomgående ärliga och genuina sätt. Med fri konkurrens!

 

Leave a Reply